Dit moet je weten over een medische verklaring

Als je begint met autorijden wil je natuurlijk het liefst direct de weg op. De vrijheid lacht je tegemoet. Maar soms zijn er helaas bepaalde redenen dat dit niet kan. En dat hoeft niet eens aan je vaardigheden te liggen. Je fysieke en mentale aspecten moeten in orde zijn. Dus niet voor niets krijg je voordat je examen doet een aantal vragen van het CBR over je medische gesteldheid. Zowel jongeren als ouderen krijgen te maken met het afleggen van een medische verklaring. Hoe dat zit? Wij leggen je het uit!

De vragen

Er kunnen natuurlijk duizend en één vragen door je hoofd spoken als het om je medische situatie gaat. Maar welke vragen stellen ze dan en waarom? Geen zorgen, het CBR stelt ze om jouw veiligheid te waarborgen. Denk aan vragen zoals of je je ledematen nog goed kunt gebruiken. Dat spreekt natuurlijk voor zich omdat je die nodig hebt tijdens het autorijden. Ook is het belangrijk voor het CBR om te weten hoe je zicht is, of je diabetes hebt, een slaapaandoening hebt en hoe je bloeddruk is. Heeft de arts een aandoening vastgesteld aan de ruggenmerg, zenuwstelsel of je hersenen? Dan zul je dat eerlijk moeten opgeven.

Ook de vragen uit onverwachte hoek zoals of je ADHD hebt of een spierziekte, moet je met de waarheid beantwoorden. Als jij gevoelig bent voor epileptische aanvallen of zenuwtrekken dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan achter het stuur dus je moet zo’n aandoening opgeven. Ben je regelmatig duizelig? Bespreek dit voordat je de weg op gaat met je huisarts.

Medicijnen en verdovende middelen

Er zijn genoeg mensen die medicijnen moeten gebruiken als ze bepaalde klachten hebben. Het wil gelukkig niet zeggen dat ze dan niet mogen autorijden. Op de vragenlijst van het CBR kom je ook vragen over je medicijngebruik tegen. Op de achterzijde van de medicijnverpakking kun je lezen of het medicijn dat je  gebruikt de rijvaardigheid beïnvloed. Zo ja? Dan zul je de vragen daarover met ‘ja’ moeten beantwoorden. Was je in het verleden verslaafd aan alcohol of drugs. Wees eerlijk naar het CBR en vooral naar jezelf. Dan kan er naar een oplossing worden gezocht.

Ik heb ‘ja’ moeten antwoorden, wat nu?

Dan is het aan het CBR om te beoordelen of je veilig de weg op kunt. Er kan bijvoorbeeld een beroep worden gedaan op je huisarts. Maar ook het afnemen van een rijtest kan tot de mogelijkheden behoren. Het CBR kan ook beslissen dat er geen vervolgstappen nodig zijn. In het ergste geval zal het CBR je examen niet vrijgeven en kun je helaas om je medische situatie de weg niet op. Was je gezondheid tijdens je rijexamen in orde maar ben je later wat gaan mankeren, dan kan je een brief van het CBR krijgen om te zoeken naar een oplossing.  Als je iets denkt te hebben dat je rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden, bespreek het het liefst al tijdens je eerste rijles zodat je instructeur met je mee kan denken.

Medische verklaring indienen

Het is goed om te weten dat je je medische verklaring moet inleveren bij het CBR voordat je examen doet. Anders kan er behoorlijk veel vertraging ontstaan als er iets noemenswaardigs aan de hand is. De geldigheid van je verklaring varieert met je aandoening. Soms is dit een jaar en soms zit er geen datum op. Besteedt in ieder geval aandacht aan de verklaring, want zo maken we autorijdend Nederland weer een stuk veiliger.