De juiste zithouding achter het stuur

Het is zo enorm belangrijk om goed te zitten, niet alleen achter het stuur trouwens, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Je kunt namelijk veel last krijgen van je schouders en rug als je niet goed zit. Bovendien is het zo dat als je langer met klachten rondloopt, het lastiger wordt om het op te lossen. En dat moet je zeker voorkomen! Als je rijlessen neemt, dan is het ook belangrijk om de juiste zithouding achter het stuur te hebben. Wat is dan de juiste zithouding achter het stuur? Wij geven wat tips.

Afstand tot je stuur

Het belangrijkste is toch wel dat de afstand tot het stuur goed is. Zit je te dichtbij dan is dat gevaarlijk. Maar als je te ver weg zit, dan loop je het risico sneller controle over het stuur te verliezen. Ook kun je in deze houding sneller last krijgen van vermoeide armen, omdat je deze verder moet uitstrekken. Zorg er dus ten alle tijden voor dat je de stoel op de juiste positie zet. Niet te ver en niet te dichtbij!

Hoogte instellen

In de meeste auto’s kun je tegenwoordig ook de hoogte van je stoel aanpassen. Mocht je wat kleiner zijn, dan is dit ideaal. Zo zorg je ervoor dat je stuur op de juiste hoogte zit en je geen verkrampte armen krijgt. Stel deze dus ook goed in als je start met je rijles.

De rugleuning

De stoel kun je nu nog op een manier aanpassen voor de juiste zithouding achter het stuur: stel je rugleuning goed in. Deze kun je met een hendeltje of knopje bedienen aan de zijkant van je stoel. Zorg dat je rechtop zit, maar zeker niet naar voren leunt. Te ver naar achter zorgt ervoor dat je ook minder controle hebt als je rijdt. Zoek de positie uit die het meest comfortabel voor je voelt! Of test hoe het zit als je een stukje rijdt. Deze aanpassing is namelijk minder ingrijpend dan de bovengenoemde aanpassingen.

Je hoofdsteun

Als laatste is het belangrijk om je hoofdsteun op de juiste positie te krijgen. Meestal staat ie eigenlijk voor elk persoon wel goed afgesteld, maar mocht je wat kleiner of groter dan gemiddeld zijn, dan is het goed om ook deze juist af te stellen.

Het is dus belangrijk om de juiste zithouding achter het stuur te hebben! Ook als je rijlessen neemt. Als je met rijlessen gaat starten, laat je dan adviseren hierover.