Meest gemaakte fout tijdens rijles

Ga je binnenkort starten met je rijlessen, dan ben je je misschien al een beetje aan het voorbereiden. Want het kan best even spannend zijn als je de eerste keer in de auto stapt! Misschien zijn de volgende rijlessen ook nog even spannend… Ben je bang om fouten te maken? Daar hoef je niet bang voor te zijn, want fouten ga je sowieso maken. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je zit op rijles om de fijne kneepjes te leren! Wat is de meest gemaakte fout tijdens rijles?

Je verwacht misschien dat het fout gaat met het schakelen of het sturen, maar eigenlijk zijn dat dingen die over het algemeen vrij snel goed gaan. De meest gemaakte fout tijdens rijles is… KIJKEN! Dat wordt vaak vergeten. Je bent zo geconcentreerd op dat alles goed gaat, dat je soms even de omgeving vergeet. En dat is nou juist zo belangrijk. Je moet goed de andere auto’s in de gaten houden en zorgen dat je veilig rijdt. Dus wees erop voorbereid, je zal misschien wat vaker in de auto te horen krijgen: goed kijken!

Kijken, kijken en nog eens kijken

Als je moet afslaan, dan is het heel handig om zeker te weten dat dit kan. Je moet dus goed in de spiegels kijken of er geen andere auto’s zijn die er langs moeten bijvoorbeeld. Kijk in je zijspiegel, achteruitkijkspiegel en nog een keer in je zijspiegel. Zo ben jij er zeker van dat je goed ziet welke auto in je omgeving zit.

Kijk verder dan je neus lang is

Je bent geneigd om naar de auto voor je te kijken, maar eigenlijk gaat het om de auto’s daarvoor. Helemaal op de snelweg is het belangrijk om goed de situatie in te schatten. Natuurlijk moet je ook kijken naar de auto voor je, maar zie je bijvoorbeeld dat ze drie auto’s verderop beginnen te remmen? Dan weet je dat de kans groot is dat je ook moet gaan remmen. Hierdoor heb je veel meer controle op de situatie.

Blijf kijken

Als je een heel stuk rechtdoor moet, dan is het ook belangrijk om te blijven kijken om je heen. Deze is ook onderdeel van de meest gemaakte fout tijdens rijles. Wissel af met de zijspiegel en de achteruitkijkspiegel. Zorg dat je alles in de gaten houdt. Ook hierdoor hou je controle op de situatie.

Als je deze dingen vanaf de eerste rijles probeert te doen, dan zal je zien dat het snel in je systeem zit. Een groot voordeel is ook nog eens dat je dan een streepje voor hebt bij je rijexamen! Dat is een van de punten waar de examinator op let namelijk.

Ben je nog op zoek naar een goede rijschool? Kijk dan eens bij Burggraaf Rijopleidingen.