Je rijexamen afleggen zonder stress, klink dat als muziek in de oren? Als je soms spanning hebt voor een test of specifiek bij het idee dat je een rijexamen moet afleggen, dan kan dat een benauwd gevoel geven. Het komt bij best veel mensen voor en is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Wel kan het handig zijn om een aantal dingen te doen voordat je je examen hebt, zo kun je je rijexamen afleggen zonder stress. En kun je je energie steken in het afleggen van een goed rijexamen in plaats van al je energie te verspillen aan die zenuwen in je buik!

Leer wat je kunt leren

Leer wat je kunt leren en laat het daar ook verder bij. Het werkt soms zelfs averechts als je probeert veel meer te studeren, want dan is je brein niet helemaal meer scherp op het eind. Maak een schema voor jezelf van wat je nog zou willen leren voor je rijexamen en leer jezelf dit dan aan in stappen. Mocht je nog iets behendiger willen worden met bepaalde handelingen in de auto, zorg er dan voor dat je dit open met je instructeur bespreekt. Wees open zodat je je niet druk hoeft te maken over de handeling en wedden dat je rij instructeur het geen probleem vindt om meer aandacht aan te besteden? Een rij instructeur is er niet voor niks!

Eet en drink voldoende

Je rijexamen afleggen zonder stress, betekent ook goed eten en drinken van tevoren. Eten en drinken kan namelijk van invloed zijn om je zenuwen! Eet bijvoorbeeld een banaan voor betere concentratie en je behoudt wat langer een vol gevoel. Andere dingen die je kunt eten zijn een handje noten, wat fruit en wat boterhammen met beleg. Vermijd sloten koffie of energiedrankjes. Je krijgt zeker een piek in je energie, maar je kakt ook snel weer in en dan ben je wat minder scherp misschien.

Haal adem! En blijf ademhalen

Ademhalen, ontspannen… Beide erg belangrijk als je je zenuwen wat onder controle wilt hebben en houden. Doordat je wat meer in het moment bent door op je ademhaling te letten, word je vanzelf rustiger. Probeer maar eens. Zo kun je zeker weten je rijexamen afleggen zonder stress. Mocht je dit wat zweverig vinden klinken, dan is het ook een idee om te sporten van tevoren. Hierdoor krijg je ook een gevoel van ontspanning namelijk. Ga een potje voetballen, hardlopen of doe een goede work-out in je woonkamer.

Mocht je nog geen rijlessen volgen, maar dit wel willen doen, start dan eerst met een proefles en kijk hoe het voelt. Doe dit bijvoorbeeld bij Burggraaf Rijopleidingen. Door hun persoonlijke aanpak ga je met een goed gevoel de auto in en ben je voordat je het weet aan het afrijden, zonder stress natuurlijk!