Dit moet je weten over de nieuwe regels van het praktijkexamen

Nieuwe regels praktijkexamen maken het duidelijker

Voorbereiding op praktijkexamen voor rijbewijs B

Er zijn een aantal nieuwe regels omtrent het rijexamen. En dan voornamelijk bij het praktijkexamen voor rijbewijs B. Het doel van deze wijzigingen is namelijk om meer duidelijkheid te scheppen voor de kandidaten die een praktijkexamen moeten rijden! Ook sluiten de nieuwe regels beter aan bij de praktijk. Het is fijn om hiervan op de hoogte te zijn. Misschien had je je al wat verdiept in de dingen die je zou moeten doen tijdens het praktijkexamen. Ook als je dat nog helemaal niet hebt gedaan, is het handig om de nieuwe regels te lezen! Zo ben jij goed voorbereid. Lees je mee wat er precies verandert?

Situatiebevraging komt te vervallen

Zo komt de situatiebevraging te vervallen. Misschien weet je al wat het is, maar de situatiebevraging is een onderdeel waarbij jij moet vertellen hoe een bepaalde rij situatie die zich hiervoor heeft voorgedaan voor je was. Deze vraag was er om te kijken of de kandidaat voldoende inzicht had in de situatie. Maar deze komt dus nu niet meer voor!

Stopopdracht vervalt

Daarnaast vervalt de stopopdracht. Je hoeft tijdens de praktijkexamen dus niet meer opeens op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde stopplek achter een ander voertuig, als de instructeur hier om vraagt.

Nu zelfstandig rijden primair op navigatie

Een onderdeel van het praktijkexamen is dat je zelfstandig moet rijden primair op navigatie. Zorg er dus voor dat je voldoende oefent met de navigatie. Zo ben je goed voorbereid.

Recht achteruit rijden wordt zelfstandig examenonderwerp

We leggen even uit wat er bedoeld wordt met recht achteruit rijden. Want nee, het is iets meer dan simpelweg achteruit rijden natuurlijk! Je moet de volgende stappen doen tijdens het recht achteruit rijden, namelijk:

 1. Stoppen op voldoende afstand rechterzijde;
 2. Bij het tot stilstand komen te staan moet je de wielen in de rechtuit stand zetten;
 3. Je mag je bovenlichaam zo draaien dat de rechterhand het stuur niet meer vast heeft;
 4. Je mag met lage snelheid achteruit rijden;
 5. Door middel van kleine stuurbewegingen nagenoeg evenwijdig aan de rijbaankant rijden;
 6. Stoppen na ongeveer 20 meter achteruit gereden te hebben;
 7. Vervolgens weer vooruit wegrijden;

 

 1. Als je deze stappen zo opvolgt tijdens het rijexamen, dan heb je het recht achteruit rijden goed uitgevoerd!

 

Bijzondere verrichtingen

De bijzondere manoeuvres veranderen in bijzondere verrichtingen. Manoeuvres klinkt ook een beetje alsof je iets eigenlijk niet mag… Onder bijzondere verrichtingen wordt het volgende verstaan:

 • In- en uitstappen;
 • Voorbereidings- en controlehandelingen;
 • In rechte lijn achteruit rijden;
 • Achteruit rijden van een bocht;
 • Parkeren in een haaks of schuinval;
 • File parkeren;
 • Omkeren door te steken;
 • Omkeren door een halve draai;
 • Hellingproef.

 

Al deze wijzigingen zijn dus nieuw in het rijexamen. Er zijn een aantal die per 25 maart 2019 van kracht gaan: situatiebevraging stopt, stopopdracht vervalt, zelfstandig route rijden met navigatie gaat in, bijzondere verrichtingen krijgt een productief element. Per 1 juni 2019 is dat: in rechte lijn achteruit rijden en het achteruit rijden in een bocht tijdens het rijexamen. Dan ben je dus nu goed op de hoogte van de veranderingen. Als je nog moet afrijden, alvast succes!